پرورش بلدرچین

آموزش پرورش اصولی بلدرچین تخم گذار و گوشتی

پرورش بلدرچین

آموزش پرورش اصولی بلدرچین تخم گذار و گوشتی

۲ مطلب در مرداد ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

سلام دوستان عزیزم

در خدمت شما هستم با یک مطلب اموزشی دیگر ، در جهت اموزش روش های افزایش تخمگذاری در بلدرچین ها 

امیدوارم از این نوشته استفاده کافی را ببرید و در راستای افزایش میزان تخم گذاری گله خود قدم بردارید.

برخی پرورش دهندگان با مشکلاتی از قبیل ناهماهنگی و یا عدم تخمگذاری گله های مولد خود در پیک تولید مواجه هستند که اگر این شرایط تداوم داشته باشد، نگهداری این نوع مولد ها اصلا صرفه اقتصادی نخواهد داشت مگر اینکه عوامل متعدد را که ممکن است در تولید تخم موثر باشد، مورد بررسی قرار دهند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با عوامل و مشکلات عمده ای که ممکن است شرایط تخمگذاری گله مولد را تحت تاثیر قرار دهد،آشنا کنیم پس در ادامه همراه ما باشید.

عوامل موثر قبل از شروع تخم گذاری بلدرچین

یکی از عوامل عمده ای که در عدم تخمگذاری گله مولد تاثیر گذار است، شرایط نامطلوب نطفه ها در ایام ستر و هچر است. کمبود مقدار دما، رطوبت و اکسیژن رسانی، کاملا بر سلامت جوجه ها تاثیر منفی می گذارد به طوری که هر جوجه ای هم که به هچ کامل می رسد، این مشکلات را تا 50 روزگی که زمان پیک تولید است با خود به همراه خواهد داشت چون در اثر کمبود رطوبت و دمای زیاد نطفه ها دهیدارته می شوند و اندام جنسی و جسمی آنها تحت تاثیر همین عوامل منفی شکل می گیرد. در واقع هر جوجه ای که با این مسائل حاد متولد می شود، مادام العمر از نظر جسمی درگیر مشکلات ایام ستر و هچر است و هرگز نمی تواند، بلوغ کامل تری را تجربه کند و اگر هم موفق به جفتگیری و تخمگذاری شوند، نطفه های تشکیل شده در تخم آنها از نظر ژنتیکی شرایط نامطلوبی خواهند داشت.
عدم تغذیه کافی در روزهای قبل از جفتگیری هم می تواند این مسئله را تحت شعاع قرار دهد چون اندام جنسی گله های مولد، با خوردن غذاهای مقوی تحریک پذیر تر می شود و اگر جیره غذایی آنها از نظر املاح و مواد معدنی، ویتامین و انواع پروتئین ها غنی نباشد، هرگز قادر به تولید تخم های سالم و با کیفیت نخواهند شد حتی ممکن است تعداد تخم های آنها کاهش و در مواردی، قطع شود.

 

عواملی که می تواند در بهبود تخم گذاری بلدرچین موثر باشد به ترتیب عبارتند از :

غذا

مهمترین مسئله ای که در پرورش بلدرچین های مولد حائز اهمیت است، رسیدگی به دان غذا یی آنهاست . مادامی که پرورش دهندگان از یک جیره غذایی نامناسب و بی کیفیت که با فاکتور غذایی آنها مطابقت ندارد برای تغذیه مولدین استفاده کنند، هرگز نمی توانند انتظار تخم های سالمی را در زمان پیک تولید داشته باشند. یک جیره غذایی زمانی مفید و مقوی است که؛

  • با فرمولاسیون غذایی ایام جفتگیری و تخمگذاری گله مولد مطابقت کند.
  • دچار فساد و کپک زدگی نباشد.
  • در سایز های مناسبی خرد شده باشد.
  • غذای گله ها مولد گوشتی کاملا مجزا از گله مولدهای تخمگذار است.

چنانچه به این موارد اهمیت ندهید، با نتایجی به غیر از کاهش تولید و تلف شدن جوجه ها بعد از ایام هچ مواجه نخواهید شد.

شرایط نگهداری دان در انبار ذخیره: اولا سعی کنید، ایام نگهداری جیره غذایی بلدرچین ها طولانی مدت نباشد مخصوصا آگر آنها را به صورت پلت و یا آسیاب شده نگهداری می کنید البته به شرطی که دمای نگهداری و مقدار رطوبتی که باید در انبار ذخیره حاکم باشد را نیز، مد نظر قرار دهید. دمایی که در انبار ذخیره برای نگهداری دان مناسب است ، بین 8 تا 15 درجه سانتی گراد است و رطوبت باید به اندازه ای باشد که باعث رشد باکتری ها نشود در غیر این صورت، انواع قارچ ها و باکتری های محیط در داخل مواد غذایی شروع به رشد و تکثیر خواهند کرد و ممکن است هرگز متوجه چنین مسئله نباشید تا زمانی که فساد و کپک زدگی تمام جیره را پوشش داده باشد.

از ورود حیوانات، جانوران موذی و پرندگان مزاحم به داخل انبار ذخیره جدا خودداری کنید چون هر کدام از آنها می توانند ناقل انواع بیماری ها به مواد غذایی باشند که قرار است، بلدرچین های مولد از آن تغذیه کنند.

به مقدار جیره و فاصله های زمانی که باید مولد ها از آن تغذیه کنند، دقت کنید. هر بلدرچین مولدی در طول 24 ساعت شبانه روز به 30 الی 33 گرم دان احتیاج دارد که اگر مدیریت بهتری اعمال کنید، می توانید این مقدار غذار را در 3 الی 4 وعده به صورت منظم تقسیم کرده و در ساعات به خصوصی در اختیار آنها قرار دهید. مقدار جیره نباید بیشتر از 30 الی 33 گرم باشد چون نه تنها صرفه اقتصادی ندارد، بلکه باعث چاق شدن بلدرچین های مولد خواهد شد و با گذشت زمان گله مادر به بیماری پرولاپس دچار شده که این امر در عدم تولید تخم های با کیفیت و حتی تلف شدن آنها نقش تاثیر گذاری خواهد داشت.

 

نقش آب در تخم گذاری بلدرچین

آب هم یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار، در پیک تولید تخم های نطفه دار و با کیفیت است که باید در آبخوری های تمیز و ضد عفونی شده، به مصرف بلدرچین ها برسد. آبی که دمای آن بین 20 الی 25 درجه سانتی گراد است.

اگر لازم باشد هر چند ساعت یکبار آبخوری های آنها را کنترل کنید که خالی نباشند چون تاخیر 10 ساعته در طول روز برای عدم دسترسی به آب، می تواند تا چند روز شرایط تخمگذاری آنها را مختل کرده و به تاخیر بیندازد.

تجهیزات پرورش بلدرچین

تهویه

اگر سالن پرورشی و محل نگهداری بلدرچین های مولد از تهویه مطلوبی برخوردار نباشد، تجمع گازهایی مثل آمونیاک که ناشی از دفع فضولات پرنده هاست، سطح بستر را پوشش می دهد و عدم وجود اکسیژن کافی باعث تنفس همین گازهای خطرناک و ورود به ریه های مولدین می شود. اتفاق ناگوار این است که بلدرچین های مولد، علاوه بر کاهش تولید تخم به بیماری های تنفسی هم مبتلا می شوند. اگر می خواهید گله های مولد در شرایط مساعدتری تخم کنند پس بهتر است، سالن نگهداری آنها را مجهز به فن های تهویه و دریچه های تخلیه هوای آلوده کنید تا گازهای خطرناکی چون دی اکسیدکربن و آمونیاک مانع رشد و ادامه حیات آنها نباشد حتی در صورت امکان سقف بستر پرورشی هم، مجهز به دریچه های متعدد برای تخلیه گازهای حاکم در داخل سالن باشد تا عبور و مرور هوای تازه به راحتی امکان پذیر باشد.
دمای بستر پرورشی باید بین 20 الی 25 درجه سانتی گراد باشد در غیر این صورت، پرنده ها دچار استرس های دمایی می شوند، هیچ تمایلی برای خوردن غذا نخواهند داشت و نتیجه این است که، میزان تولید تخم به شدت کاهش می یابد. استفاده از تجهیزات گرمایشی در فصل های سرد و سیستم های سرمایشی در فصل های گرم، جزو مهمترین ملزومات برای نگهداری گله های مولد، در سالن های پرورشی است.

 

تاثیر نور در تخم گذای بلدرچین

به اجرا در آوردن یک برنامه نوری درست و کافی در تحریک پذیری مولد ها برای جفتگیری، نقش مهم و تعیین کننده ای دارد به شرطی که از همان روزهای اول و ورود جوجه های یک روزه به داخل سالن های پرورشی، این برنامه نوری با رادیکال های مناسبی سازماندهی شده باشد. 60 تا 70 لوکس، مقدار نوری است که جوجه ها ضمن ورود و در هفته اول به آن احتیاج دارند. در هفته های آتی، روزانه و به صورت نامحسوس از شدت نور کاسته می شود تا وقتی که در هفته سوم و چهارم به 10 الی 12 لولکس می رسد یعنی مدت روشنایی برای گله مولد باید بین 16 الی 18 ساعت باشد.

طبق تحقیقاتی که صورت گرفته است، در برخی از کشورها تا 24 ساعت هم به پرنده های مولد نور می رسانند. نتیجه گزارش ها حاکی از این است که این مسئله ( نور دهی 24 ساعته) در بلوغ جنسی زود رس مولدها تاثیر فوق العاده ای می گذارد.

 

پرورش دهندگان بلدرچین

قفس

اگر بلدرچین های مولد را در قفس نگهداری کنید، باید از استاندارد بودن آنها مطمئن باشید چون یک قفس غیر استاندارد که مجهز به آبخوری، دانخوری ، سینی های تخلیه فضولات نباشد، فاصله طبقات آنها از یکدیگر تفکیک نشده باشد، شیب مناسبی برای ورود تخم ها به محل جمع آوری وجود نداشته باشد و جنس بدنه هم نامرغوب باشد، هرگز نمی تواند انتظارات شما را برای به دست آوردن تولید مطلوب برآوره کند چون بلدرچین ها به قفس هایی احتیاج دارند که شرایط تغذیه، آبخوری، بهداشت و تنفس آنها را مختل نسازد تا قادر به تولید تخم و ادامه نسل باشند.

 

مقاله فوق از سایت اندیشه سبز اقتباس شده است. هم چنین برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد بلدرچین ها می توانید به ادرس زیر مراجعه بفرمایید. 

 

مقالات کاربردی در مورد بلدرچین

  • حسن بیگی
  • ۰
  • ۰

آموزش راهکار های پرورش بلدرچین در خانه ، بلدرچین پرنده ای با خوی وحشی و قدرت تولید مثل و رشد بالاست به طوریکه در عرض 45 روز بالغ می شوند و شروع به تخم گذاری می نمایند در حالی که یک مرغ برای تخم گذاری به شش ماه زمان نیاز دارد. بلدرچین ها در گونه های مختلفی وجود دارند ولی بیشترین گونه ای که در ایران پرورش می یابند، گونه معمولی و ژاپنی می باشد. زیرا این گونه ها به راحتی پرورش می یابند و از میزان رشد و تولید مثل بالایی نسبت به سایر پرندگان برخوردار است. از همه مهم تر اینکه در برابر بیماری ها، سرما و گرما مقاومت خوبی از خود نشان می دهند.

در این نوشته می خواهیم به صورت خلاصه وار و کامل شما را برای شروع یک کسب و کار تازه در منزل اشنا سازیم. لطفا با ما همراه باشید.

 

پرورش بلدرچین در خانه
پرورش بلدرچین در خانه

 

آیا می توان بلدرچین ها را در منزل پرورش داد؟

مساله اینجاست که آیا می توان در خانه بلدرچین پرورش داد. این سوال اولین و مهم ترین سوال هر کسی است که می خواهد پرورش بلدرچین را شروع نماید. جواب این سوال خوشبختانه مثبت است ولی این کار را تحت شرایطی می توان انجام داد که در ادامه توضیح داده خواهد شد.

برای پرورش بلدرچین در خانه ، اولین شرط مهم داشتن مکان است، این مکان می تواند در زیر زمین، حیاط پشتی، پشت بام و خود حیاط منزل باشد. شما می توانید برای بلدرچین ها قفس دست ساز درست کنید و آنها را برای جفت گیری و تخم گذاری درون قفس قرار دهید، درست مانند کبوتر. فقط باید به این نکته توجه نمایید که در صورت گرم شدن یا سرد شدن زیاد هوا باید آنها را به مکانی سر پوشیده و دارای بخاری یا کولر منتقل کنید چون امکان سرماخوردگی و گرمازدگی  و در نتیجه تلفات وجود دارد.

 

چه زمانی برای پرورش بلدرچین در خانه اقدام کنیم؟

بهترین زمان برای خرید بلدرچین های بالغ فصل بهار است چون بلدرچین ها در فصل بهار و تابستان تخم گذاری می کنند. ولی اگر می خواهید جوجه بلدرچین خریداری نمایید، بهتر است آنها را در اسفند ماه خریداری نمایید تا زمان رسیدن بهار کاملا بالغ شده و شروع به جفت گیری و تخم گذاری نمایند. هم چنین می توانید با خرید تعدادی تخم نطفه دار و ساخت یا اجاره یک دستگاه جوجه کشی، خودتان مستقیما از آنها جوجه کشی کنید، دوره جوجه کشی بلدرچین ها 17 روز می باشد و 45 روز طول می کشد تا کاملا بالغ شده و شروع به تخم گذاری نمایند، بنابراین بهترین زمان برای خرید تخم نطفه دار و خرید دستگاه جوجه کشی اسفند ماه می باشد.

 

پرورش بلدرچین در خانه
پرورش بلدرچین در خانه

 

مکان پرورش بلدرچین چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

اگر قصد پرورش بلدرچین در پشت بام و یا حیاط خانه را دارید، باید برای آنها قفس تهیه نمایید چون بلدرچین ها قادر به پرواز و فرار هستند. هم چنین در قفس آنها باید دانخوری و آبخوری وجود داشته باشد. شب ها برای اینکه خواب راحتی داشته باشند می توانید بر روی قفس انها پرده بکشید. لطفا توجه فرمایید که بلدرچین ها پرندگانی حساس هستند و با صدا های دلخراش و ترسناک دچار استرس شده و سرعت رشد و تخم گذاری آنها را کاهش خواهد داد.

اگر در نزدیکی محل شما صدای سگ شب ها زیاد است و یا اینکه خانه تان نزدیک خیابان است و صدای ناهنجار بوق ماشین ها دائما به گوش می رسد. بهتر است آنها را در مکانی سر بسته مانند زیر زمین خانه یا انباری بلا استفاده پرورش دهید چون با این کار از میزان صدا کاسته خواهد شد و در برابر سرما و گرما نیز تا حد زیادی محفوظ خواهند ماند.

در زمان پرورش بلدرچین در خانه معمولا به ازای هر بلدرچین یک متر مربع فضا در نظر گرفته می شود. و به ازای هر 20 بلدرچین یک آبخوری و یک دانخوری قرار داده می شود. هم چنین برای جلوگیری از انواع بیماری ها بهتر است فضولات بلدرچین ها را هر دو الی سه روز تمیز کنید، مرتبا آب و غذای تازه در اختیار آنها قرار دهید و دانخوری و آبخوری آنها را روزانه بشورید.

دمای مناسب برای محیط زندگی بلدرچین ها بین 22 الی 26 درجه می باشد، برای جلوگیری از بیماری ها بهتر است این دما رعایت شود. هم چنین جوجه بلدرچین ها تا یک هفته پس از تولد باید در دمای 37 درجه و نور 24 ساعته قرار گیرد، بهتر است بدین منظور از لامپ مادر مصنوعی استفاده کنید و آنها را تا سن دو هفتگی در یک مکان جداگانه قرار دهید چون تغذیه، دما و نورسانی آنها با بلدرچین های بالغ متفاوت است

هنگام پرورش بلدرچین در خانه برای راحتی بلدرچین ها و کمک به آرامش آنها بهتر است مقداری یونجه یا کاه در کف قفس بریزید تا هنگام تخم گذاری، خستگی و یا نیاز به خواب بر روی آن بخوابند.

 

بیماری بلدرچین ها

در صورتی که قصد دارید جوجه بلدرچین خریداری نمایند بهتر است از افراد مطمئن خریداری نمایید تا جوجه هایی سالم تحویل شما دهد. یک جوجه سالم دائما در حال جست و خیزکردن، نوک زدن، خوردن و آشامیدن می باشد در صورتی که جوجه شما در گوشه ای آرام نشسته است باید بدانید که جوجه بلدرچین شما یا سردش است یا اینکه بیمار شده است.

انواع بیماری های بلدرچین ها عبارتند از:

-بیماری مارک: این بیماری عصبی می باشد و باعث فلج شدن گردن و بال ها و پا می شود که واکسن آن در سن 20 روزگی از ناحیه گردن به آنها تزریق می شود

-بیماری نیوکاسل: این بیماری موجب آبریزش بینی، نفس نفس زدن، تنفس با منقار باز، بی اشتهایی و … می شود، واکسن این بیماری همزمان با واکسن مارک به صورت قطره چشمی انجام می شود و پس از آن با فاصله زمانی سه ماهه به صورت اسپری در چشم پرنده پاشیده می شود.

-بیماری آنفولانزا: این بیماری مجاری تنفسی پرنده را درگیر می کند و در برخی موارد شدید بینی پرنده پر از مواد پنیری می شود، آبریزش از چشم ها و کبودی سر و صورت از دیگر علایم این بیماری می باشد.

– آبله: از علایم این بیماری بروز تاول هایی بر روی پلک، تاج و سایر نقاط بدون پر پرنده می باشد. ورم پرده چشم، تجمع مواد پنیری در پلک چشم از دیگر علایم بیماری می باشد. واکسن این بیماری در سن 6 الی 8 هفتگی مصرف می شود.

سایر بیماری هایی که ممکن است هنگام پرورش بلدرچین در خانه پرنده را درگیر خود نماید شامل: کوکسیدیوز، کانیبالیسم، سالمونا، برونشیت و … می باشد.

 

تغذیه بلدرچین ها

تغذیه جوجه بلدرچین ها به خصوص بلدرچین های یک هفته ای متفاوت با بلدرچین های بالغ می باشد. معمولا برای بلدرچین های تازه متولد شده نوعی غذای آماده به نام استارتر وجود دارد که برای جوجه بلدرچین ها بسیار مفید می باشد. برای بلدرچین های بالغ نیز انواع پلت ها وکنسانتره آماده وجود دارد. در صورتی که خودتان قصد تهیه غذای بلدرچین ها را دارید باید یک جیره غذایی کامل برای آنها در نظر بگیرید تا انواع ویتامین ها و مواد معدنی را دارا باشد و هم چنین مقدار پروتئین بیشتری داشته باشد. در مورد بلدرچین های تخم گذار باید توجه کنید که در جیره غذایی آنها مقدار زیادی کلسیم و پروتئین وجود داشته باشد، چون به دلیل تخم گذاری بدشان به کلسیم بیشتری احتیاج پیدا می کند.

باید روزانه سه مرتبه بلدرچین ها را تغذیه کنید و هر بار به اندازه 10 گرم دان برای هر پرنده در نظر بگیرید. یعنی هر بلدرچین روزانه 30 گرم دان مصرف می کند.

 

نکات مهم در پرورش بلدرچین در خانه

هنگام پرورش بلدرچین در خانه باید به نکات زیر توجه فرمایید.

1- شما باید زمان کافی برای پرورش بلدرچین در خانه داشته باشید، چون روزانه سه مرتبه باید به آنها آب و غذا بدهید و محیط زندگی آنها را مداما چک کنید.

2- باید به این پرنده علاقه داشته باشید تا بتوانید با عشق و علاقه آنها را پرورش دهید در صورتی که هدف شما فقط درآمد زایی باشد بهتر است، این گزینه را انتخاب نکنید.

3- داشتن مکان کافی اولین شرط در پرورش بلدرچین می باشد، باید ابتدا به فکر مکان باشید سپس جوجه ها و سایر تجهیزات را بخرید.

4- به ازای هر پنج بلدرچین ماده باید یک بلدرچین نر را جهت بارور نمودن تخم ها در میان آنها قرار دهید. توجه نمایید که قرار دادن بیش از یک بلدرچین نر در یک قفس، باعث به وجود آمدن جنگ در میان بلدرچین های نر می شود.

 

در این مقاله به صورت خلاصه وار نحوه پرورش بلدرچین در خانه به شما آموزش داده شد، در صورت وجود هر گونه سوال از طریق نظرات با ما در میان بگذارید.

منبع :

 https://chicken-device.ir/blog/%d9%be%d8%b1%d9%88%d8%b1%d8%b4-%d8%a8%d9%84%d8%af%d8%b1%da%86%db%8c%d9%86-%d8%af%d8%b1-%d8%ae%d8%a7%d9%86%d9%87/

  • حسن بیگی